Nalewka myśliwska rozgrzewająca

  • 1/2 szklanki cukru (miodu)
  • 1 L spirytusu
  • 1 L wody
  • 20 igieł sosnowych
  • 20 jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla

Igły sosnowe i jagody jałowca należy przelać dużą ilością wrzątku – najlepiej użyj w tym celu sita. Wrzuć je następnie do szklanego naczynia i dodaj ziela angielskiego, skórki pomarańczowej i korzenia arcydzięgla. Zalej spirytusem, Maceruj 2 tygodnie, często w tym czasie potrząsając naczyniem. Następnie nalew przefiltruj. Dodaj słodkiego syropu. W tym celu zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier lub przegotowaną wodę ostudź do temperatury 40 stopni C i rozpuść w niej miód. W obu przypadkach syrop należy schłodzić do temperatury pokojowej, zanim zostanie dodany do nalewki. Po dodaniu syropu, odstaw szczelnie zamknięte naczynie na kolejne dwa tygodnie. Gdy upłyną, ponownie przefiltruj otrzymany płyn i rozlej go do czystych butelek. Nalewka powinna leżakować co najmniej 5 miesięcy. Im dłużej tym lepiej.

Źródło: Eleonora Trojan ,,Znakomite nalewki”, str. 96

Śliwowica

  • 30 dag suszonych śliwek w tym kilka z pestkami
  • 1 L 60% alkoholu
  • 400 ml wody
  • laska wanilii

Suszone śliwki zalać alkoholem i odstawić je na 6 miesięcy. Następnie odlać wyciąg śliwkowy, a do śliwek dodać 400 ml letniej wody i zostawić na 3 dni. Połączyć z wyciągiem ze spirytusu i dodać laskę wanilii. Odstawić, im dłużej stoi tym lepiej.

Źródło: Rodzinna receptura Cioci Czarki

Nalewka z tarniny

  • 1 kg przemarzniętych owoców tarniny
  • 0,6 kg cukru
  • 0,5 L czystej wódki
  • 0,25 L spirytusu

Tarnina używana do produkcji nalewki powinna być przemarznięta lub zmrożona. Umyj owoce i nakłuj je szpilką. Następnie umieść je w solidnym słoju i zasyp cukrem. Tak przygotowane owoce tarniny należy odstawić na 3 tygodnie, aż do momentu, gdy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Wówczas usuń połowę owoców, wcześniej odciskając z nich sok do słoja. Teraz zalej jego zawartość mieszaniną spirytusu i wódki. Zamknij naczynie szczelnie i odstaw je na cztery tygodnie w zaciemnione miejsce. Po tym czasie bardzo dokładnie macerat przefiltruj i rozlej go do butelek. Masz przed sobą pół roku czekania, a nalewka – leżakowania w spiżarni.

Źródło: Eleonora Trojan ,,Znakomite nalewki”, str. 93

Dereniówka

  • dojrzałe owoce derenia
  • wódka 70%
  • cukier

Do przygotowania nalewki potrzebny jest gąsiorek. Do połowy trzeba napełnić go owocami derenia i zalać do pełna mocnym alkoholem. Szczelnie zakorkowane naczynie odstawiamy na cały rok w ciemne miejsce. Po tym czasie zlewamy macerat znad owoców do osobnego naczynia. Pozostałe owoce zasypujemy dużą ilością cukru (1-1,5 kg), zamykamy i odstawiamy. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem. Czekamy, aż owoce puszczą sok, a cukier zupełnie się rozpuści. Zlewamy płyn, do którego odciskamy również sok z owoców. W ten sposób powstaje gęsty syrop, który łączymy z wcześniej powstałą nalewką w jednym gąsiorku. Odstawiamy go na kilka dni, po czym filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Trunek ten wymaga wybitnej cierpliwości, gdyż powinien leżakować przynajmniej rok.

Źródło: Eleonora Trojan ,,Znakomite nalewki”, str. 97